KARMIMY JARSKO

zdarza się
zaszaleć
pod okapem

Alians dwojga: Beskidu i Masali, to wyraz eksperymentowania z fusion, co w interiorze AkuKuchni skutkuje mariażem orientalnych smaków. Domeną Masali są sowite śniadania. Dla zdrowotności korzystamy z podszeptów mądrości ludowych, w tym ayurwedy. Czujemy miętę do gotowania (gdy gotujemy) i lubimy widzieć, że naszym Gościom smakuje. Im bardziej czujemy, tym bardziej gotujemy. Dwa razy w tygodniu (piątek, sobota) urządzamy etnodinnery, czyli smakowanie kuchni: indyjskiej (zazwyczaj sobota) oraz karpackiej, lubo innej np. greckiej, bałkańskiej etc. W pozostałe dni nie gotujemy. Ale zdarza się, że  nachodzi człeka wena do pichcenia, wtedy „się gotuje”. Jeśli nie, wysyłamy gości do pobliskich, zaprzyjaźnionych jadłodajni, gdzie panują kuchnie: łemkowska, żydowska/galicyjska, gruzińska, swojska, pstrągowa… Jest co i gdzie wybierać. Zwłaszcza, że Masalowicze to romantyczni wędrowcy. To widać i czuć.

Zdarza się zaszaleć pod okapem. Skutkiem tego na stole ląduje np. induschabowy, uosabiający nieujawnioną dotąd dwoistość natury schaboszczaka. W spiżarni AKuKuchni spotykają się: zioła z łąk, dary lasu, filigranowe jabłka z połemkowskich jabłoni, grzyby, miody lokalne, ingrediencje swojskie i przyprawy kolonialne. Te udanie wzmagają kuszenie ku rzeczom cielesnym. Medium to dzika woda z głębinowego wwiertu w Beskid.

Porą roślinną musowo panują wiosałatki w kompozycjach z ziela i z własnych niepsikanych warzyw, które pospołu dostarczają: zagajniki i zaczarowany ogródek. Por zaprasza pokrzywy do zupy „popo”, a także podbiał, w który zawijane sa kurkowe gołąbki oraz inne, niespodziewające się takiego awansu, zielska. Gości tu nawet wulgarny wrotycz, zaczarowujący mięsa w mięsiwa.

Zima zaś to czas otwierania przetworów i oblizywania palców słodkich od konfitur. Acha, jeszcze jedno. W Masali prokurowane są też własne wyroby, np. barszcze, octy prawdziwe, soki – pod znakiem Syropek z Ropek; oraz antidota kuracyjne, np. z wiązówki, podbiału, mniszka, mające sporo wiowitamin.

बोन एपीटिट – smacznego